Friday, 20 September 2013

Sesimple Yang Boleh

Saya ni jenis yang semua benda nak cepat kan..Bila da ada anak ni jadinya anak kena dahulukan..dia pulak nak makan macam kita makan...tapi kalau pedas tak nak..kita pulak kalau tak pedas tak best la makan kan..macam takde nikmat gituuuu..hahaha..Kalau boleh masak biar anak pun boleh makan sama..kalau masak lauk lain dia tak nak jugak..macam2 ragam..pening..time kita masak dia pun sibuk nak masuk dapur..abis pinggan mangkuk nenek dia kerjakan..da berapa kali pecah khazanahhhh nenek moyang gara2 dia punya kerja..pinggan zaman dulu kan cantik2..benda alah 2 pulak dorang simpan dalam kabinet bawah..The Boy pulak da pandai bukak pintu kabinet 2..selamber dia jela jadikan macam mainan dia..pinggggggggg...tau2 da pecah...

Ni menu beberapa hari yang lepas..saya masak simple je..The Boy suka sangat makan..tak pedas tapi rasa rempah..


Kerutup Kurma

Bahan-bahan:

1 kilo ayam dibersihkan
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci hali
3 sudu besar rempah kurma
1 cawan santan pekat
Rempah 4 beradik
Minyak masak secukupnya
Garam dan serbuk perasa secukupnya

Cara-cara:

1. Bersihkan ayam dan ketepikan. Kisar bawang putih,bawang merah dan halia. Gaulkan   
     bahan yang dikisar dengan rempah kurma.
2. Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan Rempah 4 beradik dan bahan yang digaul tadi.
    Tumis hingga naik bau. 
3. Masukkan ayam dan kacau. Masukkan sedikit air supaya ayam masak dengan 
    sebaiknya. Biarkan selama 5 minit. Kemudian masukkan santan pekat. 
4. Kacau sehingga kuahnya pekat..Masukkan garam dan serbuk perasa. Setelah agak kering 
    kuahnya boleh lah dihidang..

~Selamat Mencuba~






No comments:

Post a Comment