Bila dah muak makan ayam..tukar ikan..muak dengan ikan tukar daging..asyik-asyik masak resepi yang sama je bosan jugak...So dah tak tahu nak masak apa..
Teringat lak kat bubur lemak yang arwah atok suka makan..dah tengok mak mertua buat dua kali sebelum ni, saya pun belajar la buat..bubur senang je..pastu buatkan sambal bilis..
Bubur Lemak
Bahan Bubur:
Secawan beras
3 cawan air
3 cawan santan
Sedikit garam
Bersihkan beras dan masukkan dalam periuk.
Masukkan air dan masak sampai beras kembang.
Kemudian masukkan santan, secubit garam dan kacau hingga menjadi bubur.
Bahan Sambal Bilis:
200gm ikan bilis yang dikopek
5 biji bawang merah
3 biji bawang putih
20 tangkai cili kering
Minyak untuk menumis
Sedikit garam dan serbuk perasa
Potong cili kering dan rebus seketika. Kemudian sejatkan.
Tumbuk bawang merah dan bawang putih sampai lumat. Kemudian keluarkan dari lesung.
Tumbuk cili kering hingga lumat dan asingkan.
Tumbuk ikan bilis supaya hancur sedikit.
Panaskan minyak dalam kuali. Letak minyak banyak supaya senang untuk menumis bahan-bahan tadi.
Masukkan bawang merah dan bawang putih tadi. Tumis hingga kekuningan.
Masukkan cili kering dan kacau hingga pecah minyak.Kemudian masukkan ikan bilis yang ditumbuk dan masukkan garam dan serbuk perasa.
Masak sehingga garing. Pastikan api sederhana takut nanti cili kering jadi pahit dan hangus..
Simple je kan..
Makan dengan bubur lemak tu memang sedapppp!!!
No comments:
Post a Comment