Tuesday, 11 October 2016

Kentang Goreng Berlada

Kadang-kadang jemu jugak kalau asyik makan ayam jer kan..sampai dah tak tau nak masak menu apa..balik-balik ayam kicap, sup ayam, kari la, masak merah la..kadang dah tak tau nak beli lauk apa kan..aku pernah tengok FIL masak masakan simple ni dulu-dulu..ni kira dah tahap dorang dah bosan makan ayam dan jugak ikan...bila aku try makan sedap jugak..makan dengan nasi putih macam tu jer..

Meh aku tunjukkan resepi mudah ni..maybe ada yang dah pernah buat kot..tapi takpa korang boleh tengok cara aku pulak okeyyyy..

KENTANG GORENG BERLADA
Bahan-bahan:
Kentang ~ 5 biji (dikupas kulit dan potong 4)
Ikan bilis ~ secukupnya (cuci dan ditumbuk)
Bawang merah ~ 4 biji (ditumbuk halus)
Bawang putih ~ 2 ulas (ditumbuk halus)
Kunyit hidup ~ 1 inci (ditumbuk halus)
Cili padi ~ 15 tangkai (ikut citarasa nak lagi pedas boleh tambah)
Garam ~ secukuo rasa
Serbuk perasa
Minyak untuk menumis
Sedikit Air
Asam keping ~ 2 keping


CARA-CARA:
1. Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk. Kacau sehingga naik bau.
2. Kemudian masukkan kentang dan sedikit air supaya kentang empuk dengan baik.
3. Tutup kuali dan biarkan sehingga kentang empuk. Kemudian masukkan garam dan serbuk perasa serta asam keping. Apabila telah masak bolehlah dihidang dengan nasi panas-panas.















No comments:

Post a Comment