Tuesday, 23 February 2016

Kawan Opis Gajin

Hari ni aku sampai sharp..8.15am..bukak-bukak pintu opis...nampak akak kat opis ni bawak makanan...dah ada budak site yang sedang kusyuk menikmati santapan pagi..menunya bubur pulut itam...uikhhhh...Gajin bebenor..pukol berapa la dia bangun pagi..kalau aku ikot mood la nak bangun pagi-pagi buta tu...hahahaha...dah la perjalanan aku jaoh dari staff lain..idok lerr..


Aku pon join sama menikmati bubur pulut itam tu...fulamakkkkkkk...memang sedap....terbaik kauuu..
 Rezeki kami hari ni..akak ni memang gajin sokmo...selalu la dia bawak makanan kat opis...kadang-kadang kami plan awal-awal nak masak apa..masing-masing bawak macam-macam makanan..makan ramai-ramai seronok kan...

Aku pon pernah buat bubur pulut hitam ni..tapi saje je aku tanya resepi dia..dari apa yang dia bagi tau..sama je dengan cara aku buat..

Meh aku share dengan korang macam mana nak buat..ramai yang tau rasanya..simple je..bahan-bahan pon tak banyak..

Bahan-bahan:
Pulut hitam - dua peket dalam 500gm
Santan - 1 1/2 kotak besar ~ santan kara
Gula melaka - nak manis boleh tambah
Sedikit garam
Daun pandan
Air secukupnya

Cara-cara:
1. Bersihkan pulut hitam kemudian masukkan didalam periuk dan didihkan sehingga pulut menjadi kembang.
2. Masukkan santan, daun pandan, garam dan gula melaka. Kacau perlahan-lahan.
3. Kalau nak lebih manis boleh tambahkan gula melaka. Bila dah masak boleh dihidang.

Selamat mencuba ya..

No comments:

Post a Comment