Assalamualaikum..selamat pagi semua..korang dah sarapan ke?sarapan apa pagi ni?
Nasi dagang?Nasi lemak?Sandwich? ke ada menu yang lagi best pagi-pagi ni.........???
aku sarapan apa? belum sarapan lagi..perut masih kosong..hehehe..mungkin ramai yang dah sarapan dan sekarang tengah kemas-kemas rumah kan bagi surirumah..yang berkerja tu ada kat tempat kerja la kan..atau ada yang ke pasar..mencari barang-barang basah untuk masak tengahari nanti..ke ada yang dah siap masak???mana la tau kan ada yang suka masak awal-awal sebab banyak kerja lagi nak buat kat rumah tu..
Bila shopping barang dapur kepala ligat memikir apa yang nak masak..jadi buntu bila tengok macam-macam yang ada..aku putuskan untuk beli je dulu..sampai rumah baru fikir apa yang nak masak..Ni la yang aku beli..
Aku ikut tekak aku jela..senang cerita..aku masak tumis sawi jepun tu..campur dengan isi ayam..
Main menu aku pilih ikan tongkol..masak kari..dah lama aku tak masak kari sebenarnya..terjebak dengan menu laki yang suka makan masak lemak cili api..so lama la aku tinggal menu kari ni..Kari aku pun simple je..tak guna banyak bahan..
Kari Ikan Tongkol
Bahan-bahan:
2 ekor ikan tongkol ~ saiz sedang-sedang
Bawang merah ~ 5 biji (dikisar)
Bawang putih ~ 3 ulas (dikisar)
Halia ~ 2 inci (dikisar)
Serbuk kari ~ 3 sudu besar
Cili kering ~ 10 tangkai (dikisar)
Santan ~ 1 biji kelapa parut
Bunga lawang
Kayu manis
Daun kari
Garam
Serbuk perasa
Minyak untuk menumis
Asam keping ~ 2 keping
Cara-caranya:
1. Siang ikan tongkol dan cuci sampai bersih. Potong 4 atau ikut citarasa korang.
2. Panaskan minyak di dalam periuk dan masukkan kayu manis, bunga lawang, daun kari dan bahan-bahan yang telah dikisar. Tumis sehingga naik bau.
3. Kemudian perlahankan api, masukkan serbuk kari dan sedikit air kacau rata sehingga pecah minyak.
4. Setelah terbit minyak boleh besarkan api kemudian masukkan santan kacau rata dan tunggu sehingga mendidih.
5. Masukkan ikan. Jangan masukkan ikan terlalu cepat takut ikan jadi hancur. Kalau korang nak masukkan cili besar,tomato atau terung pon boleh juga. Ikut citarasa korang.
6. Kemudian, masukkan asam keping dan perasakan dengan garam dan serbuk perasa.
SIAP UNTUK DIHIDANG!
Tunggu menu untuk ikan-ikan yang seterusnya...ahakssssssssssssss...
No comments:
Post a Comment